PINNER in de kijker23.02.2023

PINNER in de kijker: Ghenwa

Ghenwa

Dag Ghenwa! Stel jezelf eerst kort even voor.

Mijn naam is Ghenwa en ik woon in Vilvoorde. Ik woon nu twee jaar in België. Mijn roots liggen in Syrië, maar ik heb ook bijna 8 jaar in Duitsland gewoond. In Syrië behaalde ik mijn diploma ‘Wiskunde’ aan de universiteit. Dit diploma werd ook erkend in België. 

 

Dus je was leerkracht Wiskunde?

Ja, klopt. Ik heb twee jaar als leerkracht gewerkt in Syrië. Maar in België is dat moeilijker, omdat ik de taal nog beter moet beheersen en praten om les te geven.
Ik gaf les aan kinderen van 13 tot 15 jaar. Het was een heel interessante ervaring voor mij.

 

Zou je ooit graag nog willen lesgeven?

Dat weet ik niet. Het is niet gemakkelijk, dus ik denk eerder van niet. 

 

En nadien trok je naar Duitsland. Wat heb je daar gedaan?

Eerst heb ik de taal geleerd. Dat was wel moeilijk, want het was een volledig nieuwe taal. Om mijn Duits te verbeteren, heb ik een tijdje aan de kassa in een winkel gewerkt. Nadien heb ik tot en met 2016 bij Amazon gewerkt. Ik ben daar gestopt toen ik mijn man leerde kennen. Vervolgens getrouwd en een kindje gekregen. Ik heb een dochter van bijna vijf jaar, ze heet Dana. Dana is het mooiste geschenk ooit dat ik gekregen heb. 

 

"Ik heb een dochter van bijna vijf jaar, ze heet Dana. Dana is het mooiste geschenk ooit dat ik gekregen heb. "

 

Hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden?

Mag ik sterk zeggen? Ik vind mezelf sterk, want ik maakte al heel wat mee in mijn leven. Ik heb al veel ervaring. Daarnaast ben ik geduldig. Ik neem de tijd om naar oplossingen te zoeken en nam de tijd om te geraken waar ik nu ben. Ik besef dat alles tijd nodig heeft, ik verwacht niet dat alles zomaar opgelost wordt. Tot slot ben ik heel leergierig. Ik leer snel bij. Momenteel ben ik de opleiding intercultureel medewerker aan het volgen in Mechelen. Ik ben gestart in september. Ik was later gestart dan gepland, maar het is mij gelukt om de opdrachten en lessen in te halen. Normaal gezien loopt de opleiding tot november, maar doordat ik op woensdag niet naar de les ga, duurt het voor mij iets langer en studeer ik af in juni 2024. 

 

"Ik ben geduldig. Ik neem de tijd om naar oplossingen te zoeken en nam de tijd om te geraken waar ik nu ben. Ik besef dat alles tijd nodig heeft, ik verwacht niet dat alles zomaar opgelost wordt."

 

Sinds wanneer werk je bij PIN en hoe ziet jouw takenpakket eruit? 

Ik startte bij PIN op 31 mei 2022, dus bijna één jaar. Ik werk als toeleider in diversiteit en mijn taak is om nieuwe inwoners wegwijs te maken, afspraken te maken, te begeleiden en te ondersteunen. Ik werkte eerst in Vilvoorde. Sinds begin dit jaar werk ik echter in Zaventem en Zemst, soms in Grimbergen. 

 

Wat heb je geleerd sinds jouw start bij PIN?

Ik heb veel geleerd, want dit is mijn eerste ervaring in de sociale sector. Als ik met een probleem geconfronteerd word - van een klant of van mijzelf - leerde ik om hulp te vragen waar nodig, uit te zoeken waar ik met welk probleem het beste terecht kan en altijd op zoek te gaan naar oplossingen. Ik heb ook geleerd goed te luisteren naar personen en wat hun probleem is. Waar ik kan, probeer ik hen zelfs mentaal te helpen. 

 

"Ik heb veel geleerd, want dit is mijn eerste ervaring in de sociale sector. Als ik met een probleem geconfronteerd word - van een klant of van mijzelf - leerde ik om hulp te vragen waar nodig."

 

Hoe ben je eigenlijk bij PIN terecht gekomen?

Ik had een sollicitatiegesprek bij gemeente Sint-Genesius-Rode, maar mijn kennis Nederlands was toen nog niet voldoende. De vrouw waar ik toen een gesprek mee had, verwees mij door naar PIN. PIN was toen nog op zoek naar een persoon die Arabisch sprak. 

Ik solliciteerde toen bij het OCMW van Sint-Genesius-Rode, maar dat was maar voor een tijdelijke functie van drie maanden. En dat was te kort om voldoende te leren. Ik nam vervolgens contact op met PIN, stuurde mijn CV door en nu zit ik hier. 

 

Wat doe je in jouw vrije tijd?

Ik wandel veel. Bij mij in de buurt met mijn dochter. Ik leer veel. Als ik tijd heb ‘s avonds, zoek ik van alles op op de computer of gsm om bij te leren. Ik heb geen sociale media: geen Facebook, geen Instagram, … . Ik gebruik enkel Whatsapp. Ik heb gemerkt dat sociale media te veel tijd vergt. Zeker als mama en als je ook nog aan het studeren bent. Sinds 2020 gebruik ik dat niet meer. Ik had er geen tijd voor en dat was ook geen prioriteit meer voor mij. En dat heeft mij wel geholpen. Ik heb heel snel Nederlands geleerd en ben nog maar twee jaar in België. Ik begrijp 90% van de taal, mijn taal zelf is niet zo goed maar de mensen verstaan mij. 

 

"Ik heb gemerkt dat sociale media te veel tijd vergt. Zeker als mama en als je ook nog aan het studeren bent. Sinds 2020 gebruik ik dat niet meer. Ik had er geen tijd voor en dat was ook geen prioriteit meer voor mij."

 

Lees je dan ook veel boeken? 

Ik lees boeken, maar wel enkel in het Arabisch. Ik lees graag romans of boeken over vrouwen. Toen ik nog studeerde, las ik veel detectiveboeken zoals bijvoorbeeld de boeken van Agatha Christie. We kregen toen de kans aan de universiteit om een keer per maand boeken uit te lenen. 

 

Kijk je ook graag naar detectiveseries?

Ik kijk niet veel tv, soms eens naar het nieuws. ‘s Avonds ben ik bijna altijd aan het surfen, googlen of aan het lezen. Dat vind ik interessant. 

 

Doe je nog iets anders in jouw vrije tijd?

Het huishouden *lacht*. En daarnaast leerde ik een vriendin kennen in België waar ik om de drie tot vier weken mee afspreek. Dat vind ik echt mooi. Zij komt dan bij mij of ik ga bij haar. Ik heb hier namelijk geen familie, enkel schoonfamilie. Mijn familie woont nog in Syrië. Ik heb nog veel contact met hen. In de zomer van 2021 ben ik voor twee maanden nog eens teruggegaan. Ik videocall bijna elke dag met mijn moeder. Mijn broer en zus hoor ik ongeveer elke week of elke twee weken, maar ook nog een goed contact mee. Ik heb niet altijd veel tijd, zij ook niet: ze hebben een gezin, werk, … . Maar mijn mama hoor ik elke dag. Zij woont nu alleen met mijn papa, alle kinderen zijn weg uit huis.

 

"Ik videocall bijna elke dag met mijn moeder. Mijn broer en zus hoor ik ongeveer elke week of elke twee weken, maar ook nog een goed contact mee. Ik heb niet altijd veel tijd, zij ook niet: ze hebben een gezin, werk, … "

 

Waar zie je jezelf staan binnen vijf jaar?

Op werkvlak droom ik altijd om verder te groeien. En ik denk dat mij dat ook gaat lukken. Ik geef nooit op. Op persoonlijk vlak zie ik mijzelf goed Nederlands praten, maar ook Frans. Mijn droom is vooral een goed werk hebben en mij goed voelen. 

 

"Mijn droom is vooral een goed werk hebben en mij goed voelen."

 

Wat is het verschil tussen de Ghenwa van een paar jaar geleden en de Ghenwa van nu?

Ik zie een heel groot verschil. Zo’n 5 à 6 jaar geleden was ik altijd blij, ik had geen verantwoordelijkheden. Ik dacht enkel aan mezelf. Aan mijn hobby’s en mijn vrije tijd. Ik zag het leven door een roze bril. Maar nu besef ik dat het leven heel moeilijk kan zijn. Iedereen kan problemen tegenkomen. Als persoon moet je heel sterk zijn. Vroeger kwam ik dat niet tegen, nu wel. Ik ben altijd klaar voor moeilijke situaties.

 

"Nu besef ik dat het leven heel moeilijk kan zijn. Iedereen kan problemen tegenkomen. Als persoon moet je heel sterk zijn. Vroeger kwam ik dat niet tegen, nu wel. Ik ben altijd klaar voor moeilijke situaties."