Nieuws27.08.2024

Hoe betrek je anderstalige ouders beter in het onderwijs?

kleuters in de klas
Scholen in de Vlaamse rand en de Denderregio zien een sterke toename van leerlingen met een andere thuistaal. Deze groei is het gevolg van demografische veranderingen en de bewuste keuze van anderstalige ouders om hun kinderen in het Nederlandstalig onderwijs in te schrijven. Dit brengt enkele uitdagingen met zich mee. Het is essentieel dat deze scholen optimaal ondersteund worden, zodat zij anderstalige ouders beter kunnen bereiken en betrekken.

Inzetten op gelijke onderwijskansen vormt een positief effect op de schoolloopbaan van kinderen. Hoe kunnen scholen een sterkere verbinding maken met anderstalige ouders? PIN geeft antwoord op je vragen.

De uitdagingen voor anderstalige ouders en het onderwijs

Soms zijn anderstalige ouders nog niet vertrouwd met de Vlaamse schoolcultuur. Wanneer de taalkloof te groot is, verloopt de communicatie moeilijker. Sommige anderstalige ouders zitten vaker in maatschappelijk kwetsbare situaties. Dit kan een negatief effect hebben op de onderwijskansen van hun kind. 

Scholen kunnen anderstalige ouders beter bereiken en betrekken door extra ondersteuning in te schakelen. Een sterk schoolbeleid zet in op een goed onthaal, een open taal(promotie)beleid en het bevorderen van deskundigheid. PIN kan hierbij helpen

“Als het onderwijs inzet op goed onthaal, taal(promotie)beleid en deskundigheidsbevordering kunnen kinderen en ouders beter integreren in de schoolcultuur.”
Nes Stinis
Groen vierkantje
Stafmedewerker PIN vzw

Samen voor positieve verandering binnen het onderwijs

In het onderwijsproject van PIN slaat de toeleider een brug tussen de ouders met een buitenlandse herkomst en de school. De toeleider werkt drempelverlagend en brengt taal- en integratienoden in kaart. Zo zal de toeleider de ouders doorverwijzen naar de juiste dienstverleningen, bijvoorbeeld NT2 waar ze Nederlands kunnen leren. De toeleiders van PIN stemmen altijd de verwachtingen af, delen inzichten met de school en het lokaal bestuur. Zo kan het onderwijs makkelijker schakelen. Samen ontwikkelen we zo een beter beleid. 

“Dankzij de toeleider bereiken we meer ouders.”
Directeur
Groen vierkantje
GBS Blokbos Beersel

Tips voor een positief schoolbeleid

  • 1. Warm onthaal
    Zorg voor een uitgebreid en warm onthaal van de ouders op je school. Zo maak je meteen een goede start.

  • 2. Visie 
    Ontwikkel een visie over het partnerschap tussen de ouders en je school. Stem je verwachtingen af op je ouderpopulatie.

  • 3. Actieplan
    Samen met PIN en het lokaal bestuur kan je een actieplan maken om tegemoet te komen aan de taal- en integratienoden. 
     
  • 4. Deskundigheidsbevordering 
    Door samen te werken met een toeleider breng je ervaring en kennis binnen in de school. 
     
  • 5. Taal- en diversiteitsbeleid
    Een duidelijk taalbeleid verlaagt communicatiedrempels en zorgt voor duidelijke taalafspraken voor iedereen. Maak voor je diversiteitsbeleid gebruik van expertise binnen en buiten het onderwijslandschap.
     
  • 6. Samenwerking 
    Breng in kaart welke projecten en diensten er rond de school bestaan en ga samenwerkingen aan. 
     
  • 7. Analyse 
    Meet en analyseer je acties rond de taal- en integratienoden en stuur bij waar nodig.
     
  • 8. Vorming 
    Investeer in vormingen en opleidingen binnen en buiten het onderwijslandschap.
     
  • 9. Tools 
    Maak gebruik van bestaande tools zoals de apps Lees Simpel of Nedbox, de communicatiewaaier van AgII of de fiches van Klasse.

Met de toeleiders van PIN kan je jouw schoolbeleid écht inclusief maken. Heb je hulp nodig bij het uitwerken van een onthaal- en/of taal(promotie)beleid? Contacteer ons hier: https://www.pinvzw.be/maak-een-afspraak

Samen een succesvolle ketenaanpak uitstippelen?