PINNER in de kijker28.10.2022

PINNER in de kijker: Clara

Clara

Hallo Clara! Stel jezelf eerst kort even voor.

Graag! Mijn naam is Clara Kabongo en ik woon intussen bijna drie jaar in België. Meer bepaald in het dorpje Herzele in Oost-Vlaanderen. Ik ben mama van twee dochters en ben verloofd. Dat is het eigenlijk een beetje in het kort. 

 

Omschrijf jezelf in drie woorden.

*denkt even na* Ik heb soms het gevoel dat ik een butterfly effect heb. Overal waar ik land, vind ik wel plaats. Daarnaast ben ik sociaal en leg ik snel nieuwe contacten. Tot slot ben ik iemand van discipline en tradities.

 

"Ik heb soms het gevoel dat ik een butterfly effect heb. Overal waar ik land, vind ik wel plaats. Daarnaast ben ik sociaal en leg ik snel nieuwe contacten. Tot slot ben ik iemand van discipline en tradities."

 

Kan je daar wat meer uitleg over geven?

Ik ben van Congolese afkomst en daar heb je heel veel normen, waarden, tradities en culturen. En ik merk met ouder worden dat ik mij daar ook wel in terug vind. Dit gaat dan over hoe ik mijn kinderen opvoed, mijn huishouden run, hoe ik met mensen omga en hoe ik mezelf daarin presenteer. 

Om een voorbeeld te geven: ik ben nu bijna 9 jaar samen met mijn partner. In onze cultuur is het not done om zo lang ongetrouwd te zijn. Hoe ouder ik word, hoe bewuster ik ook word van de keuzes die ik gemaakt heb en besef dat die tradities wel belangrijk zijn. Daarom hebben we de stap gezet om te trouwen. Die normen en waarden geef ik op mijn beurt ook door aan mijn kinderen.

 

Sinds wanneer werk je bij PIN?

Ik werk bij PIN sinds 14 maart 2022. Ik ben projectmedewerker en leid kinderen en jongeren toe naar het lokale vrijetijdsaanbod en dit in regio TARL (Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke). 

 

En wat is jouw taak precies binnen dit project?

Zoals ik zei, leid ik kinderen en jongeren toe naar het lokale vrijetijdsaanbod. Ik vang signalen op van de kinderen, de ouders en de lokale besturen waarmee ik vervolgens aan de slag ga. Het is voor mij een verrijking. Ik vind het een zeer leuke job en de job past ook bij mijn persoonlijkheid. Ik hou van kinderen en hou ervan om mensen te helpen. 

 

"Het is voor mij een verrijking. Ik vind het een zeer leuke job en de job past ook bij mijn persoonlijkheid. Ik hou van kinderen en hou ervan om mensen te helpen."

 

Is er een bepaalde ervaring of gebeurtenis jou reeds bijgebleven is?

Niet perse bijgebleven, maar wat ik wel opmerk, is dat Vlaamse jeugdverenigingen vaak vasthouden aan bepaalde normen en waarden waardoor kinderen en jongeren niet willen komen of er geen toeleidingen gebeuren naar deze verenigingen. Daarom ben ik toch stiekem trots op mezelf dat het tot nu toe gelukt is om kinderen en jongeren met migratieachtergrond toch toe te leiden naar deze verenigingen. Ik begrijp nu ook wat een jeugdvereniging echt inhoudt. Ik probeer ouders daarnaast duidelijk te maken om niet te focussen op één activiteit, maar open te staan voor verschillende opties. 

 

Wat doe je buiten PIN?

Ik hou heel graag van koken. Af en toe organiseer ik zelfs afhaaldagen en kunnen mensen mijn gerechten kopen en afhalen. Van Afrikaanse keuken tot Caraïbische keuken. Daarnaast organiseer ik graag evenementen. Van familiefeesten tot trouwfeesten. Ik hou ervan om vanaf nul te beginnen en aan het einde van de dag een stap terug te zetten om terug te blikken op wat ik realiseerde en opbouwde uit het niets.  Ik vind het superleuk om te doen. Ik hou van het plannen, decoreren, … ik vind het helemaal geweldig. *Clara duidelijk in haar element*

 

"Ik hou ervan om vanaf nul te beginnen en aan het einde van de dag een stap terug te zetten om terug te blikken op wat ik realiseerde en opbouwde uit het niets."

 

Heb je daar studies in gevolgd?

Nee, uit mezelf begonnen. Het is begonnen met familiefeesten. Ik merkte op dat mijn familie daar heel laks in was, maar ik ben opgegroeid met heel veel Caraïbische vrienden en zij waren extraordinair in het versieren en decoreren. Ik vond dat geweldig. Het allereerste feest dat ik organiseerde, was de surprise party voor mijn zus. Dat heb ik gepland van A tot Z: wat wordt er gekookt, wie gaat wat doen, … . Maar op een gegeven moment ging ik in mezelf investeren en wou ik meer leren. Ik deed research op YouTube en hield testdagen voor mezelf. Ik heb bijgevolg veel zelf geleerd, maar volgde ook wel een aantal cursussen. Zo volgde ik twee jaar geleden een opleiding om een ballonnenboog te maken volgens de juiste technieken. Ik was ook gestart met een weddingplanner opleiding, maar toen kwam Corona en moest ik stoppen. Volgend jaar wil ik de cursus weer oppakken om het certificaat te behalen. 

 

Waar zie je jezelf staan binnen vijf jaar?

Corona heeft mij heel hard laten stilstaan en nadenken. Soms zitten we vast in een job en kan dat op een heel onverwachts moment wegvallen. Ik heb lang thuis gezeten voor ik in België toekwam. Uit verveling ben ik daarom zelf leren dingen maken: van hapjes tot cocktails en noem maar op. Toen ik vervolgens ik België kwam wonen, merkte ik op dat er nog geen restaurants bestaan die een combinatie bieden van Afrikaanse en Caraïbische keuken. Daarom zou ik ooit heel graag een klein afhaalrestaurant opstarten waar ik mijn eigen gerechten kan verkopen. 

 

"Corona heeft mij heel hard laten stilstaan en nadenken. Soms zitten we vast in een job en kan dat op een heel onverwachts moment wegvallen."

 

Heb je hiervoor al iets uitgewerkt of blijft het voorlopig bij een idee?

Ik ben al bezig met de uitwerking, zeker en vast. Ik moet mijn certificaat van de HACCP (een voedselveiligheidssysteem) nog behalen. Daarnaast moet ik kijken voor een drankvergunning. Kortom: ik wil alles perfect in orde hebben. Ik ben ook aan het bekijken wat de ideale locatie is. Misschien wel in Herzele zelf, omdat ik toch wel merk dat die markt hier aan het groeien is, ook qua diversiteit. Eerst dacht ik aan Aalst, maar dat is momenteel onbetaalbaar. Daarom zou ik klein starten als afhaalrestaurant, om dan vervolgens later uit te breiden als een volwaardig restaurant.

 

Wat is het verschil tussen de Clara van een paar jaar geleden en de Clara van nu?

Er is een heel groot verschil tussen deze twee personen. Ik zeg ook altijd tegen mijn familie en vrienden dat ik trots ben op de persoon die ik vandaag ben. Ik neem alles serieuzer en ben veel optimistischer. Voorheen was ik heel negatief. Dat lag denk ik voornamelijk aan mezelf en door de kijk die ik toen op het leven had. Sinds ik vijf jaar geleden mama ben geworden, heb ik echt een ommekeer gemaakt en ben ik 360 graden gedraaid. Ik besefte dat het niet altijd donder en regen is, maar ook veel zonneschijn op bepaalde dagen. Het moment dat ik wist dat ik mama werd, besefte ik dat ik vooruit moest gaan. 

 

"Ik zeg altijd tegen mijn familie en vrienden dat ik trots ben op de persoon die ik vandaag ben. Ik neem alles serieuzer en ben veel optimistischer."

 

Uit zich dat ook op vlak van het werk?

Ja, zeker en vast. Ik heb altijd wel gewerkt, maar werk was voor mij niets meer dan een inkomen. Kreeg ik te horen dat ik moest gaan, deed mij dat niets. Nu besef ik dat werk veel meer is dan dat. Je hebt het nodig om voor de kinderen te zorgen, vaste kosten te betalen, … ik neem mijn werk veel serieuzer. Als ik vroeger een andere job moest zoeken, deed me dat weinig. Maar nu merk ik dat telkens van job veranderen niet ideaal is. Je leert nieuwe mensen kennen, gaat dan weer weg en moet volledig opnieuw beginnen. Dat is geen fijn gevoel. Ik hou van standvastigheid en stabiliteit

 

In jouw werk bij PIN heb je al veel mensen gezien en verhalen gehoord. Wat kan er volgens jou beter?

Het project waarbinnen ik werk, loopt redelijk goed maar kan zeker beter. In de gemeenten en steden is er momenteel een te beperkt aanbod wat betreft vrijetijdsbesteding voor jongeren en kinderen. Het is mooi dat we met vier verschillende gemeentes (cft. TARL) samenwerken, maar soms lijkt het alsof er maar één gemeente is met één sportvereniging, één kunstacademie en één cultuurcentrum. Uitbreiding is echt wel nodig. De kinderen van nu zijn de toekomst van morgen. Extra opties zijn nodig om kinderen en jongeren te stimuleren en ondersteunen in wat ze graag doen. We zijn al bezig met hen toe te leiden, maar nog te vaak moet ik teleurstellen omdat er geen plek of aanbod is. Waardoor ze vaak voor een activiteit kiezen waar ze initieel niet achter staan. Met als resultaat dat ze dit niet volhouden. Het is belangrijk dat de gemeenten en steden - niet perse enkel de TARL gemeenten - beseffen dat een groter aanbod vereist is. Het is niet gemakkelijk om het waar te maken, maar het kan heus wel beter dan het nu is. 

 

"De kinderen van nu zijn de toekomst van morgen. Extra opties zijn nodig om kinderen en jongeren te stimuleren en ondersteunen in wat ze graag doen."

 

Heb je zelf al nagedacht hoe dit te verwezenlijken?

Ja. In al de sportverenigingen, kunstacademies en cultuurcentra bevinden zich heel wat studenten die al een aantal jaren ervaring hebben. Waarom deze studenten niet de kans geven zelf leerkracht te worden binnen één van deze gebieden. Dit zorgt dan weer voor een surplus op hun cv en zo leren ze omgaan met een bepaalde verantwoordelijkheid. Op die manier kan het aanbod groter worden: je stelt studenten intern aan om les te geven en hoeft niet buitenaf op zoek te gaan naar leerkrachten of trainers. Je hebt kinderen en jongeren die snel leren. Geef hen de kans hun kennis te delen met andere kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren die bijvoorbeeld goed zijn in voetbal, zouden zo coach kunnen worden. 

 

"Je hebt kinderen en jongeren die snel leren. Geef hen de kans hun kennis te delen met andere kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren die bijvoorbeeld goed zijn in voetbal, zouden zo coach kunnen worden."

 

Nog een laatste vraag: wat zouden de mensen over jou nog moeten weten of welke boodschap wil je graag nog delen?

*denkt na* Misschien een quote. “Always believe in your dreams because your dreams can become reality”. Dat is iets wat ik zelf ook probeer na te streven. Als ik aan het dagdromen ben over een restaurant, ga ik meteen beginnen zoeken naar panden. Wat heb ik nodig om een restaurant te starten, hoe lang ben ik ermee bezig, welke financiële middelen heb ik nodig, … . Ik heb een droom en onderneem meteen actie waardoor het niet enkel bij een droom blijft. 

 

""Always believe in your dreams because your dreams can become reality”. Dat is iets wat ik zelf ook probeer na te streven."