Oekraïne: tips & info voor lokale besturen

Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis kreeg PIN de laatste weken verschillende vragen van lokale besturen en organisaties. Met deze pagina informeren we je graag over de stappen die we hiervoor ondernemen. In essentie wensen we de bestaande dienstverlening te garanderen. Daarnaast zetten we in op extra ondersteuning in kader van de situatie in Oekraïne. Hoe we dit vandaag al doen en in de toekomst plannen, verneem je hieronder.
accent

Inzet op vandaag

Op vandaag hebben we enkele medewerkers die, omwille van hun talenkennis of ervaring, (extra) werken op de verhoogde vluchtelingenstroom. 

  • Zo staat onze projectverantwoordelijke Ayham in rechtstreeks contact met Oekraïense vluchtelingen, ondersteunt hij hen en matcht hij hun hulpvragen met het ondersteuningsaanbod van de gemeente Dilbeek. Tevens adviseert hij de diverse gemeentediensten met zijn kennis en ervaring met de doelgroep.
  • Collega Oleksandra startte 28 maart als brugfiguur in de Zottegemse scholen: ze staat mee in voor het onthaal en de begeleiding van Oekraïense scholieren en hun gezinnen.
  • De toeleiders die instaan voor onthaalgesprekken worden bijgeschoold over de juridische en praktische procedures in verband met de aanmelding van Oekraïense vluchtelingen.
  • We zoeken zoveel mogelijk naar een gedeelde contacttaal om binnen onze huidige dienstverlening ook Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk te woord te staan. 
  • We zijn in contact met oud-toeleiders en nieuwe kandidaat-toeleiders voor potentiële extra aanwervingen. 
  • Vanuit PIN zetten we minder in op vrijwilligers, gezien de intensiteit van onze dienstverlening. Kandidaat-vrijwilligers verwijzen wij door naar andere initiatieven.

 

Extra medewerkers?

  • Overweeg je als lokaal bestuur beroep te doen op een extra medewerker? Neem dan contact op met Eline Deblaere via eline.deblaere@vzwpin.be.
  • Ben je in contact met Oekraïens of Russisch sprekenden, die interesse hebben in een job als toeleider? Stuur hen dan gerust dit formulier door (NederlandsRussisch of (Oekraïens).

 

Impressies vanop het terrein

Een aantal van onze toeleiders staat in contact met Oekraïense vluchtelingen en delen met jullie hun indrukken van op het terrein. Via deze pagina delen we daarom tips omtrent verschillende thema's zoals bijvoorbeeld huisvesting, juridische vragen, ... . Deze tips proberen we regelmatig te actualiseren

 

Collega's Oleksandra & Ayham stellen zich even voor en kaarten enkele juridische twijfels aan waar een aantal Oekraïense gezinnen die zij ondersteunen, mee zitten.

 

 

Daarnaast merken onze collega's dat de hartverwarmende golf van solidariteit na een paar weken geregeld plaats maakt voor een harder realiteitsbesef. Gastgezinnen krijgen het soms moeilijk als het engagement zwaarder blijkt dan verwacht. Tegelijk hebben Oekraïense vluchtelingen nood aan een toegankelijk meldpunt voor die situaties waar een opvangsituatie niet veilig blijkt of tot conflict leidt.

 

 

In dit filmpje doen we een oproep om talige ondersteuning voldoende breed te zoeken: ook Russisch sprekenden kunnen op het terrein een waardevolle bijdrage leveren en doen dit al volop. Voor sommige vluchtelingen ligt dit gevoelig en houden we hier uiteraard rekening mee. Maar voor anderen is dit prima werkbaar. 

 

 

We trachten ondersteuning te bieden bij een breed scala aan vragen. In deze video lichten we de drie meest voorkomende vragen toe.